026 2022320 Plaats een order

We kunnen maskers opnieuw laden

We kunnen maskers opnieuw laden

De Mondmaskerfabriek heeft een machine om mondmaskers, die over de datum dreigen te raken, opnieuw te laden zodat ze drie jaar langer gebruikt kunnen worden. Bovendien ontwikkelen we samen met onze partners momenteel een duurzamer mondmasker, gemaakt van een natuurlijke vezel. 

Voor de Nederlandse zorg

De Mondmaskerfabriek, Lemoine en Medprotex zijn drie bedrijven die, zodra de coronacrisis uitbrak, in Nederland productielijnen voor chirurgische mondmaskers zijn gaan opzetten. Inmiddels hebben we gezamenlijk 150 miljoen maskers geleverd aan het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Die maskers liggen in de opslag en zijn onderdeel van een totale voorraad van zo’n 720 miljoen stuks. De drie fabrikanten zijn enigszins verrast door de berichtgeving van de afgelopen dagen, gemeld in Nieuwsuur en de Volkskrant. Vele miljoenen door hen gemaakte maskers lijken door de overheid tegen lage tarieven aan handelaren in Litouwen en Azië doorverkocht. Deze handelaren bieden diezelfde partijen nu weer aan op de Europese markt, met een winstmarge, maar nog altijd tegen bodemprijzen. We hadden liever gezien dat de overheid de maskers had aangeboden aan de Nederlandse zorg. Immers zijn we vorig jaar begonnen om de medewerkers in de Nederlandse zorg te helpen.

Herladen

Bovendien heeft de Mondmaskerfabriek een machine staan om maskers opnieuw statisch te laden. De maskers kunnen dan weer drie jaar mee. Dit betekent dat de miljoenen maskers die over de datum raken, gewoon gebruikt kunnen worden en niet aan handelaren hoeven te worden doorverkocht, of zelfs zouden moeten worden vernietigd.

Duurzaam opschalen

De Mondmaskerfabriek, Groupe Lemoine en Medprotex vinden het van groot belang dat de productie van medische beschermingsmiddelen in Nederland behouden blijft. Nederlandse zorgmedewerkers moeten hun werk op een veilige manier kunnen uitvoeren, nu en in de toekomst. Gedrieën willen ze ook na de coronacrisis een aantal productielijnen achter de hand houden, om in het geval van een nieuwe crisis opnieuw te kunnen opschalen. Om de Mondmaskerfabriek gecertificeerd te houden en genoeg gekwalificeerd personeel in dienst te houden, wordt actief gezocht naar nieuwe klanten in de Nederlandse zorg en mondzorg.

Bovendien zijn we met z’n drieën, met steun van de overheid en in samenwerking met Wageningen University & Research, een innovatietraject gestart om een natuurlijke vezel te ontwikkelen waarmee we duurzame chirurgische mondmaskers kunnen gaan maken.

Vertrouwen

We benadrukken dat het de Nederlandse overheid is geweest die ons het vertrouwen gaf om 48 miljoen chirurgische mondmaskers te maken. Door deze steun hoefden we als land deze mondmaskers niet meer te importeren uit het buitenland. Bovendien hebben bij ons vijftig statushouders een betaalde baan kunnen krijgen, en hebben ze hierdoor grote stappen gezet in het opbouwen van een nieuw leven in Nederland. Er zijn fouten gemaakt bij het inkopen en opzetten van productielijnen voor mondmaskers en bij het verhandelen van overschotten, maar we zien ook wat er wél goed is gegaan. Niet alles lukt, maar niéts doen: dat is nooit een optie. We danken het Landelijk Consortium Hulpmiddelen en al onze partners voor hun steun.

Zie voor meer informatie:

www.mondmaskerfabriek.nl
www.groupe-lemoine.com
www.medprotex.nl

ijzeren voorraad

We dachten dat de aandacht rondom mondmaskers wel zo’n beetje uitgedoofd was. Een jaar na onze oprichting die nogal hals over de kop verliep in een cowboy tijd waar we zelf van tevoren eigenlijk geen enkel idee hadden waar we aan begonnen, brengen journalisten nu verhalen naar buiten over hoe het toen ging, zie hier over ons in de Volkskrant. De discussie ging toen om: waarom zijn er geen beschermingsmiddelen? Waarom is er niet op tijd een voorraad aangelegd en…

Lees het hele bericht

Medische mondmaskers voor alle Nederlanders

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om Nederlanders betere mondmaskers te laten dragen van het type llR. De detailhandel geeft aan niet aan de vraag te kunnen voldoen, zij hebben deze medische mondmaskers niet op voorraad. De Mondmaskerfabriek heeft net als collega-producenten Medprotex en Lemoine aan het begin van de coronacrisis in allerijl productielijnen opgetuigd. Afgelopen jaar produceerden we samen 150 miljoen gecertificeerde medische mondmaskers type llR voor het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Er is in Nederland dus…

Lees het hele bericht