Aanmelden nieuwsbrief

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hieronder kun je de antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op!

Voor wie zijn de mondmaskers geschikt?

We maken 3-laags chirurgische maskers type IIR. Deze maskers worden onder andere gebruikt in de reguliere ziekenhuiszorg, thuiszorg, mondzorg en ouderenzorg. Onze maskers zijn geen FFP2 en FFP3 maskers.

Hoe weet ik dat de mondmaskers goedgekeurd zijn?

Mondmaskers moeten gecertificeerd zijn. We werken met een externe organisatie die mondmaskers certificeert en test ze in het laboratorium met behulp van een opgekweekte bacteriecultuur. Ook wordt gekeken naar het comfort. Als alles perfect is volgt groen licht. De Mondmaskerfabriek staat op de lijst om gekeurd (en dus waarschijnlijk) gecertificeerd te worden. 

Wie kan de mondmaskers kopen? 

De mondmaskers zijn maar in een hele kleine oplage geschikt voor consumentenverkoop. Het leeuwendeel gaat naar de zorg. Je kunt altijd een aanvraag doen via onze website. 

Wanneer wordt de eerste levering mondmaskers verwacht?

Dat hangt af van de certificering, maar onze machines zijn op dit moment al aan het werk om de eerste lijn te maken. 

Hoeveel mondmaskers maken jullie precies?

Op onze topcapaciteit verwachten we 100.000 mondmaskers per dag te kunnen produceren. Dat wordt mogelijk meer wanneer we de beschikking hebben over extra machines en grondstoffen. 

Wie werken in de fabriek aan de mondmaskers?

De Mondmaskerfabriek is een initiatief van onder andere Refugee Company. Refugee Company biedt statushouders de kans om werkervaring op te doen en zich zo beter te ontwikkelen in Nederland. Statushouders waren dan ook van harte welkom om te solliciteren op de fabrieksfuncties, maar ook anderen konden solliciteren. Op moment zijn de 28 vacatures vervuld, maar wie weet zoeken we in de toekomst uitbreiding. Werkervaring is niet nodig, wel motivatie en enthousiasme!

Worden de aandeelhouders rijk van dit initiatief?

Nee, de Mondmaskerfabriek is opgezet met het idee om statushouders aan het werk te houden, werkervaring te bieden en tegelijkertijd de hard nodige mondmaskers lokaal te produceren. We stoppen 70% van de winst terug in de onderneming zodat we meer mensen aan het werk kunnen helpen, meer zorgprofessionals kunnen beschermen en tegelijkertijd de productieketen volledig lokaal kunnen houden. 

Van wie is de Mondmaskerfabriek?

Vanuit het netwerk van de Refugee Company zetten ondernemers Jaap Stelwagen, Fleur Bakker, Johan Blom en Naz Kawan in maart 2020 de Mondmaskerfabriek op. Twee weken later haakte ook Merthus Bezemer als aandeelhouder aan. We konden het niet alleen, we kregen veel steun van bedrijven als KLM, de Philips Foundation, Philips, Friends for Brands, Qredits en Qing. 

Kun je vrijwilligerswerk doen bij de Mondmaskerfabriek?

We hebben voorlopig geen vrijwilligers nodig. Er zijn vrijwilligers aangehaakt zoals Debora Timmerman, vormgever van verandertrajecten en expert in communicatie van Groener Gras. Maar ook Menno Blom, voormalig COO Aviko, die ons helpt de productieketen neer te zetten en de certificering organiseert. En Olaf van den Brink, voormalig director of logistics van Bol.com die ons helpt met het opzetten van de logistiek en distributie.  

Wie werkt in de Mondmaskerfabriek?

De Mondmaskerfabriek heeft als missie mensen met een vluchtelingenachtergrond aan werk te helpen. In de fabriek werken vanaf eind mei 28 medewerkers waarvan een groot deel een vluchtelingen achtergrond heeft. Daarvan zijn 23 mensen met een status woonachtig in Arnhem en 3 statushouders uit omliggende gemeenten, daarnaast zijn er 2 medewerkers die een Nederlandse achtergrond hebben. Stichting Refugee Company die het ondersteundende re-start programma verzorgt heeft daarnaast nog 3 coaches op de payroll, waarvan 2 statushouders en al langer in Nederland.

Hoe worden onze medewerkers betaald?

Onze werknemers hebben een betaalde baan met een contract van 7 maanden en worden beloond conform CAO Mitt. Medewerkers bouwen een pensioen op. De meeste medewerkers draaien vier dagen een shift van zes uur en krijgen daarnaast nog vier uur extra uitbetaald en in die tijd kan iemand extra training volgen, persoonlijke begeleiding krijgen of naar de Nederlandse taalboost. Daarnaast bieden we extra’s zoals het behalen van een vorkheftruckbewijs.