Plaats een order

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hieronder kun je de antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op!

Voor wie zijn de mondmaskers geschikt?

We maken 3-laags chirurgische maskers type IIR. Deze maskers worden onder andere gebruikt in de reguliere ziekenhuiszorg, thuiszorg, mondzorg en ouderenzorg. Onze maskers zijn geen FFP2 en FFP3 maskers.

Is de Mondmaskerfabriek gecertificeerd?

De Mondmaskerfabriek is gecertificeerd. We werken met een externe organisatie die mondmaskers certificeert en test in het laboratorium met behulp van een opgekweekte bacteriecultuur.

Wie kan de mondmaskers kopen? 

We leveren het leeuwendeel van onze mondmaskers aan het Landelijk Consortium Hulpmiddelen. Daarnaast zijn we in gesprek met medische groothandels. Voor orders of informatie stuur een email naar info@mondmaskerfabriek.nl. 

Wanneer wordt de eerste levering mondmaskers verwacht?

Nu de certificering binnen is, kunnen we starten met leveren aan het Landelijk Consortium Hulpmiddelen. We verwachten in de week van 26 oktober de eerste levering te doen aan LCH.

Hoeveel mondmaskers maken jullie precies?

Op onze topcapaciteit verwachten we 100.000 mondmaskers per dag te kunnen produceren. Dat wordt mogelijk wanneer we de beschikking hebben over extra machines en grondstoffen. 

Wie werken in de fabriek aan de mondmaskers?

De Mondmaskerfabriek is een initiatief van ondernemers uit het netwerk van Refugee Company. Refugee Company biedt mensen met een vluchtelingenachtergrond de kans om werkervaring op te doen en zich zo beter te ontwikkelen in Nederland. Mensen met een vluchtelingenachtergrond waren dan ook van harte welkom om te solliciteren op de fabrieksfuncties, maar ook anderen konden solliciteren. Op dit moment zijn er 23 medewerkers in de fabriek met een vluchtelingenachtergrond in dienst, wellicht zoeken we in de toekomst uitbreiding. Werkervaring is niet nodig, wel motivatie en enthousiasme.

Worden de aandeelhouders rijk van dit initiatief?

Nee, de Mondmaskerfabriek is opgezet met het idee om mensen met een vluchtelingenachtergrond aan het werk te houden, werkervaring te bieden en tegelijkertijd de hard nodige mondmaskers lokaal te produceren. We stoppen 70% van de winst terug in de onderneming zodat we meer mensen aan het werk kunnen helpen, meer zorgprofessionals kunnen beschermen en tegelijkertijd de productieketen volledig lokaal kunnen houden. 

Van wie is de Mondmaskerfabriek?

Vanuit het netwerk van de Refugee Company zetten ondernemers Jaap Stelwagen, Fleur Bakker, Johan Blom en Naz Kawan in maart 2020 de Mondmaskerfabriek op. Stichting Refugee Company heeft een prioriteitsaandeel en stuurt op de missie van de fabriek. We konden het niet alleen, we kregen veel steun van bedrijven als KLM, de Philips Foundation, Philips, Friends for Brands, Rabobank Arnhem en Omstreken, Qredits en Qing. 

Kun je vrijwilligerswerk doen bij de Mondmaskerfabriek?

We hebben voorlopig geen nieuwe vrijwilligers meer nodig. We zijn veel dank verschuldigd aan de mensen die ons ‘om niet’ hebben geholpen, waaronder Debora Timmerman, vormgever van verandertrajecten en expert in communicatie van Groener Gras. En Menno Bol, COO Bolton Adhesives, die ons heeft geholpen de productieketen neer te zetten en de certificering heeft gecoördineerd. Ook noemen we Olaf van den Brink, COO Public & MediaMarkt in Griekenland die vanuit zijn ervaring bij Bol.com ons heeft geholpen met het opzetten van de logistiek en distributie.

Hoe worden onze medewerkers betaald?

Onze werknemers hebben een betaalde baan met een contract van zeven maanden en worden beloond conform de cao voor de Mode-, Interieur-, Tapijt- en Textielindustrie. Medewerkers bouwen een pensioen op. De meeste medewerkers draaien vier dagen lang een shift van zes uur en krijgen daarnaast nog vier uur extra uitbetaald. In die extra uren kan iemand extra training volgen, persoonlijke begeleiding krijgen of Nederlandse les volgen. Daarnaast bieden we extra’s zoals het behalen van een vorkheftruckbewijs.