026 2022320 Plaats een order

Over ons

Over ons

De mensen achter onze mondmaskers
Om niet afhankelijk te zijn van fabrieken aan de andere kant van de wereld zijn wij in maart 2020 vanuit het netwerk van de Refugee Company begonnen met de eerste Nederlandse Mondmaskerfabriek. Met als missie de afstand tussen mensen met een vluchtelingenachtergrond en de arbeidsmarkt in Nederland te verkleinen. Met lef, daadkracht en een goed netwerk is het gelukt om in korte tijd acht productielijnen gecertificeerd te krijgen en 45 miljoen mondmaskers te produceren voor LCH (Landelijk Consortium Hulpmiddelen).
Johan Blom, John Vrieze en Fleur Bakker vormen de directie van de fabriek.

 

De kunst is de goede dingen goed te doen. Mensen met een vluchtelingenstatus een basis in de Nederlandse samenleving te geven is zo’n ding. Lokale productie van mondmaskers in deze corona tijd is zo’n ding. Ik heb met veel plezier bijgedragen aan het ontstaan van de Mondmaskerfabriek.
Menno Bol, COO Bolton Adhesives

 

Social enterprise

De Mondmaskerfabriek B.V. is een social enterprise, verbonden aan Stichting Refugee Company. Refugee Company heeft als missie de afstand tussen mensen met een vluchtelingenachtergrond en de arbeidsmarkt in Nederland te verkleinen.

Werk is de beste manier om te integreren. Refugee Company werft fondsen om leerwerkprogramma’s aan te bieden aan mensen met een vluchtelingenachtergrond. Deze programma’s duren zes maanden tot maximaal drie jaar en worden uitgevoerd door onze sociale ondernemingen A Beautiful Mess en de Mondmaskerfabriek.

Mensen komen in beweging, verdienen geld, doen ervaring op en bouwen een netwerk op. De programma’s bieden ook ondersteuning op het gebied van taal, inburgering, persoonlijke ontwikkeling en welzijn.

Steun

Dit avontuur kunnen we niet alleen. Friends for Brands ontwikkelde een huisstijl en website. KLM heeft geholpen de machines en grondstoffen vanuit China naar Nederland te krijgen. De Philips Foundation verstrekte een lening om de fabriek te kunnen openen en koppelde ons aan Philips die ons voorzag van kennis en grondstoffenleveranciers. Qredits verstrekte een sociaal krediet. De gemeente Arnhem ondersteunt het leerwerkprogramma en het werven van medewerkers voor de fabriek. Rabobank Arnhem en Omstreken hielp ons met het voorfinancieren van de grondstoffen. De grootste order kregen we van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Tijdens de opzet van de fabriek kwam de productie snel op gang dankzij nauw contact met betrokken medewerkers van de ministeries van VWS en EZK. Minister Tamara van Ark van Medische Zorg bezocht onze fabriek als dank voor het feit dat wij als ondernemers onze nek hadden uitgestoken.

ANBI

Refugee Company is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), wat betekent dat alle giften aftrekbaar zijn van de belasting. Refugee Company steunen? Kijk op de website voor meer informatie!

Zo startte de Mondmaskerfabriek