026 2022320 Plaats een order

Mondmasker Fabriek in het nieuws

Mondmasker Fabriek in het nieuws

Terwijl het tekort aan medische mondmaskers al nijpend is, werd dit weekend bekend dat een grote partij mondmaskers wordt teruggeroepen, omdat ze niet aan de veiligheidseisen voldoen. Aanleiding voor het NOS Journaal om langs te komen in de Bijlmerbajes voor een interview met Fleur Bakker, een van de initiatiefnemers van de Mondmaskerfabriek. Binnen drie weken wil ze 100.000 stuks per dag produceren.

 

In het nieuws

Kijkers van het NOS journaal hebben haar al misschien voorbij zien komen. Sociaal ondernemer Fleur Bakker, eigenaar van A Beautiful Mess, presenteerde daar het plan om machinaal chirurgische mondmaskers te gaan produceren in de oude Bijlmerbajes. In verschillende ateliers in Nederland worden nu handmatig al duizenden mondkapjes per week gemaakt, vaak voldoen deze niet aan de certificering en die productie gaat langzaam. Dagelijks verbruiken we in dit land alleen al 100.000 stuks. Patiënten zelf gebruiken er 20 tot 30 per dag, maar ook zorgpersoneel en onderhoudsploegen hebben deze mondkapjes dringend nodig.

 

Lokale productie waarborgt kwaliteit

Het Ministerie van Volkshuisvesting werkt met man en macht om alle beschikbare kapjes die er in de wereld te krijgen zijn in te kopen. In deze crisis gaat er dan ook wel eens iets helemaal mis, zoals met de lading FPP2 mondkapjes vanuit China waarvan er 600.000 foutief waren. Daarom haalt A Beautiful Mess zelf een machine naar Nederland die dagelijks 100.000 mondmaskers kan maken. Door lokaal te produceren kan de kwaliteit van producten worden gewaarborgd en daarmee ook de gezondheid van de zorgverleners en ondersteuners.

De Mondmaskerfabriek zal voorlopig alleen de drie-laags chirurgische maskers produceren, omdat het opzetten van een lokale productielijn voor de FFP2 en FFP3 maskers een grote investering van geld en tijd (minimaal 6 maanden) vergt. De maskers worden eerst geleverd aan essentiële beroepsgroepen en monteurs van Phillips die werken aan de beademingsapparatuur.

 

Beyond a beautiful mess

A Beautiful Mess zouden geen beautiful mess zijn als ze niet over hun eigen grenzen heen keken. Terwijl wij in Nederland veilig thuis kunnen blijven om besmetting te voorkomen, zijn er aan de rand van Europa duizenden mensen dakloos, of slapen ze in overvolle tenten. Ook zij hebben recht hebben op bescherming. Daarom neemt iedereen die straks 100.000 maskers bestelt bij de Mondmaskerfabriek, ook meteen 100.000 maskers af voor kwetsbare groepen.

Medio april zou de productie moeten starten. NOS Radio zal de Mondmaskerfabriek de komende tijd volgen. Volg de ontwikkelingen via de website en social media. In the meantime: save lives, stay inside.

Het NOS item van 30 maart kun je hier bekijken.

AM biedt locatie aan

We zitten al twee jaar in de Bijlmerbajes. Als placemakers zoals dit zo mooi heet. We hebben daar een atelier en een restaurant. AM is eigenaar en ontwikkelt het gebied tot een toonaangevende duurzame wijk, Bajeskwartier.

Lees het hele bericht

Miljoen maskers verkocht

Door alle drukte vandaag heb ik even twee uur mijn mail niet kunnen bekijken. Philips Foundation bestelt voor hun 5 mobiele units, lees ik. Ze bouwen tentenziekenhuizen die ze rouleren langs verschillende ziekenhuizen en hiervoor zoeken ze 1 miljoen mondmaskers.

Lees het hele bericht